lunes, 27 de octubre de 2008

Catalunya 100 x 100 renovable


A la concentració portada a terme a la Plaça de Sant Jaume, s’han projectat sobre les façanes del Palau de la Generalitat imatges relacionades amb l’energia solar i fotovoltaica, i s’ha llegit davant el públic assistent la següent declaració:

Aquesta és una concentració reivindicativa i pacífica. Una concentració ciutadana que es situa per sobre del que són interessos particulars per manifestar una preocupació comuna: el paper que jugaran les energies renovables a Catalunya en un futur immediat.

I és que la pregunta sobre el paper que han realitzar d’aquestes energies és la clau de tot un canvi de mentalitat, de forma de viure, de responsabilitat social i personal, de sintonia real amb el que són les preocupacions ambientals que estan a la boca de tothom: el canvi climàtic, la contaminació, la crisi energètica.

Quin paper volem que juguin les energies renovables en la generació elèctrica a Catalunya? Les volem com una qüestió d’imatge? Com una forma de mostrar que a Catalunya ja es fa “quelcom”? Un “quelcom” d’allò més genèric?

O volem que les renovables cobreixin una part important de les serveis energètics i de l’energia que s’inverteix en produir bens? Volem que les energies renovables “pesin” en la generació d’electricitat o les volem tan sols com una decoració d’aparador?

L’elecció entre aquestes dues opcions no és tan senzilla com dicta la lògica i la nostra presència aquí n’és la prova.

Perquè som aquí per demanar la retirada del “Projecte de Decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya”. Un Decret que, sota el seu nom tècnic i burocràtic, escull la primera opció dels interrogants: redueix les renovables a una qüestió d’imatge.

Es tracta d’una llei que relega les energies renovables a un lloc simbòlic, dins de la generació elèctrica. En un moment clau, en que es combinen les amenaces del canvi climàtic i la crisi dels combustibles fòssils, en que les energies renovables assoleixen quotes de generació cada cop més elevades, arreu del món i a la Unió Europea, aquest Decret:

- Deixa l’energia eòlica sense regulació legal i en una situació caòtica: per una banda allarga la vigència del Mapa Eòlic i, per un altre, declara la seva nul·litat. Aixecant una densa xarxa d’obstacles a les poques zones amb potencial eòlic que ja havien estat considerades totalment compatibles en la legislació anterior.

- Bloqueja l’aprofitament fotovoltaic en instal·lacions a terra dels recursos en energia solar, un dels sistemes pels que s’està desenvolupant l’energia fotovoltaica arreu de l’estat donada les dificultats normatiu que presenta el desplegament en blocs d’habitatges.

- No permet arribar als mínims objectius de 3500 MW de potència eòlica instal·lada per l’any 2015 contemplats en el “Pla de l’Energia de Catalunya”

- Fa impossible assolir la Directiva del Parlament i Consell Europeu que estableix un objectiu per a l’any 2010 del 22,1% de l’electricitat generada de fonts renovables per al conjunt de tota la Unió Europea. Objectiu que es concreta en el cas de l’Estat espanyol en un 29,4%.

- Incompleix la legislació estatal, ja que discrimina les dues fonts energètiques renovables més importants de Catalunya: el sol i el vent.

- Garanteix que les energies renovables no puguin cobrir els serveis energètics de Catalunya, amb el que assegura el predomini a llarg termini de les centrals tèrmiques de combustibles fòssils i les centrals nuclears, legitimant el discurs de la “necessitat” d’aquestes tecnologies totalment superades.

- Condemna a la desaparició el teixit social i productiu que ha de fer possible la concreció d’un model energètic que tingui com a base les energies renovables.

- Amb l’excusa del paisatge i els valors identitaris abandona qualsevol intent de pal·liar els impactes que el canvi climàtic i la contaminació estan provocant en els ecosistemes de Catalunya i en la salut dels seus habitants.

Es tracta d’un Decret que, contra els discursos oficials dels membres del Govern que mostren una aparent preocupació per la problemàtica ambiental, ha estat redactat a esquenes d’aquesta. A esquenes de la realitat de contaminació que provoca el nostre consum quotidià d’energies brutes. A esquenes dels impactes que el canvi climàtic està provocant en els nostres ecosistemes i les nostres societats. A esquenes dels sectors socials que donen suport a un model energètic renovable i que hauran de portar-lo a terme. A esquenes dels problemes territorials i socials que planteja la transició cap un model energètic sostenible des del punt de vista ambiental, un model que sigui vàlid per a més de set milions de persones que viuen a Catalunya.

Demanem al Govern de la Generalitat una política energètica coherent amb els principis de la nova cultura de l’energia: foment generalitzat de l’estalvi, l’eficiència i un sistema de generació i cobertura de serveis energètics amb tecnologies 100% renovables a les que no s’ha de discriminar. Una política energètica que tingui en compte i respongui als perills i problemes que deriven de la crisi dels combustibles fòssils i dels impactes ambientals del consum energètic: canvi climàtic i contaminació.

NO AL DECRET CONTRA ELS PARCS EÒLICS I ELS HORTS SOLARS. PER UNA CATALUNYA 100% RENOVABLE

No hay comentarios:

Forges

Forges